Curiozități interesante despre anvelope (Partea I)

Curiozități interesante despre anvelope (Partea I)

Anvelopele – nu sunt un termen străin de nimeni. Fiecare proprietar este obligat să le cumpere și să le schimbe într-un anumit moment, în dependență de anotimp. Totuși, în afară de rolul acestora și principalele branduri producătoare, șoferii nu știu nimic mai mult despre ele. În această serie de articole vă descriem cele mai interesante curiozități despre anvelope.

1. Cel mai mare producător de pneuri
Michelin? Nu! Continental? Nu! Poate e Bridgestone? Nicidecum – e «LEGO». Chiar dacă pare greu de crezut, compania daneză produce cea mai mare cantitate de pneuri – circa 318 milioane de anvelope pe an. Aceasta deține recordul mondial «Guiness» pentru «Cea mai mare cantitate de anvelope produsă anual». Totuși să nu uităm – anvelopele nu au mai mult de 10 cm în diametru.

2. Din ce sunt fabricate anvelopele?
E evident – din cauciuc. Totuși, știați că culoarea naturală a cauciucului natural este de fapt – albă? Culoarea neagră este obținută prin adăugarea negrului de fum. Acesta mărește durabilitatea anvelopei și minimizează zgomotul de rulare. Exact, anvelopele de calitate (cele silențioase) au un adaos mai mare de negru de fum.

3. Cea mai mare anvelopă din lume
Cel mai mare pneu construit vreodată se află în «Allen Park», statul «Michigan» (SUA). Anvelopa cântărește 4.5 tone și are o înălțime de 24 de metri. Fabricarea anvelopei a fost finanțată de compania «Unyroial» și a fost prezentată la «Târgul Lumii» din New-York între anii 1964-1965.

4. Experimentul «Anvelopa Luminoasă»
În anii 1960 ai secolului trecut, pentru a se manifesta pe piață printre competitori, compania «Goodyear» lansează o anvelopă «strălucitoare». Aceasta era creată din cauciuc, complet transparent, având montate lămpi în interiorul jantei. Totuși, inovația nu s-a bucurat de succesul așteptat din considerente de siguranță (luminile atrăgeau prea mare atenție) iar costurile de producție și de schimbare permanentă a becurilor erau prea mari.

5. Anvelopa fără aer
Va-ți imaginat vreodată o anvelopă care nu e nevoie să fie umflată permanent? Ea există. Aceasta are denumirea de «Tweel» și a fost dezvoltată de gigantul francez «Michelin». Pneul este în continuă dezvoltare. La ora actuală este utilizat doar pentru vehiculele de construcție.