Ce sunt anvelopele «Verzi» sau ECO-efficient?

Ce sunt anvelopele «Verzi» sau ECO-efficient?

Cu siguranță, cel puțin ați auzit de acele anvelope «verzi» care, după cât se pare, nu dăunează mediului înconjurător și ar fi cele mai populare la moment. Și toate astea într-o lume în care tot mai multe companii încearcă să câștige încrederea consumatorilor prin pretextul că produc chestii fără a dăuna mediului înconjurător. Cum n-ar fi, dacă nu sunt «posibile» investiții în tehnologii ECO de producție, e mai bine să se creeze cel puțin produse care au caracter ECO.

O scurtă istorie

În jurul anului 1993 compania Michelin începe o nouă direcție în industrie cu modelul «Energy». Totuși în acea vreme standardele ecologice pe continentul european încă nu erau bine fixate. Cum n-ar fi, producătorul francez «intuiește» tendințele care urmau să apară.

În 2001 producătorul «Goodyear» încearcă să meargă pe urmele companie franceze și lansează pe piață un model cu tehnologia proprie patentată — «BioTRED». Printre altele, cercetarea și proiectarea acestui model a fost finanțată parțial de Comisia Europeană. Anvelopa demonstra o economisire substanțială de combustibil însă – în condițiile unui termen de exploatare foarte mic.

Respectiv, începând cu anii 2000, tot mai mulți producători realizează cercetări în perfecționarea profilului benzii de rulare în sensul de economisire a combustibilului. Compania Michelin substituie negrul de fum cu Siliciu în măsură de 95%. Asta permite o economisire de 4g de CO2 la un kilometru. Anvelopa «Energy Saver» a companiei «Michelin» devine 3/4 din piața europeană de pneuri.

Ulterior tot mai mulți producători se aliază acestui curent. «Goodyear» lansează «Energy Grip», «Pirelli» — «Cinturato P7», «Bridgestone» — «Ecopia» iar «Continental» — «Ecocontact1».

Avantaje și Dezavantaje

Merită să înțelegem că anvelopele Eco-Efficient, deci, cu un consum mic de combustibil, nu vă oferă șansa de a economisi atât de mult. Deci nu merită să vă așteptați la o economisire mai mare de -5%. Desigur, aceste modele sunt bine promovate dar acest fapt nu înseamnă că sunt complet avantajoase. Economia de combustibil este obținută cu prețul unor compromisuri ca: scăderea termenului de exploatare, utilizarea unor materiale mai ușoare și în consecință, mai fragile. Deci rămâne la discreția dvs să alegeți dacă merită acea «mică economie» propriile investiții sau nu.