5 Curiozități interesante despre anvelopele pentru «Formula 1»

5 Curiozități interesante despre anvelopele pentru «Formula 1»

Înainte de toate, anvelopele pentru Formula 1 nu pot fi numite, nici pe departe, «cele mai rapide din lume» deoarece automobile ca Bugatti sau alte sport caruri sunt cu mult mai rapide. Totuși, aceste anvelope au specificul lor și au cu ce impresiona.

#1 Kilometraj

Kilometrajul mediu al «celei mai rele» anvelope moderne, pentru automobile simple, este în medie circa 35 000 km. Cele mai performante modele ajung la 50 000 km. Kilometrajul unei anvelope F1 este de 100-300 km.

#2 Volum

Bolidele «Formula 1» consumă circa 50 000 de anvelope pentru un singur sezon. Asta înseamnă circa 1700 de pneuri pentru fiecare «Grand-Prix». Astfel într-un singur weekend se consumă 425 seturi de cauciucuri.

#3 Transportare

Pentru a transporta anvelopele pe track-ul european, sunt utilizate circa 14 camioane. Iar pentru «Grand-Prix» (care se desfășoară peste ocean), sunt arendate avioane speciale sau nave de transport cu aburi. Doar acestea pot păstra anvelopele în condiții optime pentru a fi pregătite de cursă.

#4 Culori

În «F1» sunt utilizate o mulțime de anvelope specifice pentru diverse condiții de climă cât și pentru anumite regiuni. Totuși, curios este faptul că pe anvelope sunt utilizate linii-marcaje: roșii, verzi, albastru, galben etc. Acestea se utilizează doar pentru spectatori și fani pentru ca aceștia să poată vedea ce fel de anvelope utilizează un anumit pilot.

#5 Principala diferență

La prima vedere ar părea că anvelopele «simple» și cele pentru «F1» nu sunt chiar, într-atât de diferite. Ambele sunt radiale, ambele au presiune în interior și se îmbracă dea lungul jantei. Totuși, deosebirea esențială este – compusul chimic al cauciucului. Anume componența unică a cauciucului oferă bolidurilor «Formula 1» proprietățile unice de aderență.